Make your own free website on Tripod.com

Islamska Omladina Gore

Druzenje sa Ocem

Home
Dawetski materijal
Forum
Kur'an
Hadis
Hutbe
Roditelji i Deca
Pitanja i Odgovori
Goranka - Muslimanka
E-Knjizara - Kutubhana
Teme
Iz Gore
Iz Sveta
Foto Galerija
Knjiga Utisaka
Razno
Kontakt
Linkovi

Ovaj članak prikazuje aktuelni odnos između oca i djeteta u današnjem brzom i vremenski ograničenom društvu i nudi mnoge praktične savjete o tome kako poboljšati njihovu vezu i tako pomoći cijeloj porodici.

Procjenjuje se da zaposleni otac danas sa svojom djecom provodi oko 3 minute dnevno.

Danas često srećemo očeve koji napuštaju svoje porodice, očeve koji rijetko viđaju svoju djecu zbog razvoda, te očeve koji su prezauzeti i koji veoma malo, ako ikako, učestvuju u podizanju svoje djece.

Očevi se bude rano, dugo voze do posla i kasno se vraćaju kući umorni. U tim momentima oni samo žele da večeraju, da se malo odmore i da legnu u krevet kako bi sljedeći dan opet mogli ponoviti tu rutinu. I svako malo, oni sebi govore da će sljedeći dan provesti više vremena sa svojom djecom.

Reći ćete da muslimani nisu takvi.
Pa, možda.
Ali, koliko vremena vi provedete sa svojom djecom tokom dana? Pod tim ne računajte to što boravite u istoj kući s njima, već to koliko se, zaista, družite.

Poznata američka pjesma Harryja Chapina priča tužnu priču o dječaku koji stalno pokušava da se druži sa svojim ocem, ali je on uvijek prezauzet. Kad dječak odraste i otac ostari, otac je taj koji uporno pokušava da bude sa svojim sinom, ali sada on uvijek ima nešto preče da radi.

Kvalitetno vrijeme koje otac provede sa svojom djecom od ključnog je značaja i za roditelja i za djecu. Djeca trebaju znati da ih njihov otac voli i da se brine za njih, a otac treba paziti da ne prekine ovu vezu sa svojom djecom tako što ih zanemaruje.

Savjeti o tome kako poboljšati odnos otac-dijete

Postoji mnogo načina na koje otac može kvalitetno provesti vrijeme sa svojom djecom i izgraditi vezu s njima. Čak i ako je veoma zauzet, on može izdvojiti dovoljno vremena za neke od ovih aktivnosti.

 • Pokažite svojoj djeci na jednostavne načine da ih volite
  Neki očevi pokušavaju kupiti naklonost svoje djece tako što im daju poklone umjesto sebe. To može uzrokovati više štete nego koristi. Jednostavni primjer poslanika Muhameda, a.s., mnogo je bolji. Kad bi njegova kćerka Fatima, neka je Allah s njom zadovoljan, došla do Poslanika, a.s., on bi ustao, poljubio je, uzeo je za ruku i dao joj da sjedne na njegovo mjesto. Kasnije u životu, djeca će mnogo duže pamtiti ovu vrstu ličnog izaza ljubavi nego li poklon koji im je bilo ko mogao dati.
 • Pričajte i čitajte priče svojoj djeci prije spavanja
  Postoji mnoštvo odličnih islamskih priča i knjiga koje pritom možete koristiti ili čak možete izmisliti neke svoje priče. Na taj način istovremeno pomažete djetetu da razvije svoju islamsku ličnost. Osim toga, možete motivirati djecu da izmisle priče koje će oni vama ispričati.
 • Igrajte se ponekad sa svojom djecom
  Možete se igrati loptom, bojiti slike ili graditi kuće od kockica ili bilo šta drugo.
 • Dopustite da vam djeca pomognu oko jednostavnih zadataka
  Dopustite im da vam pomognu prilikom nošenja namirnica, pravljenja večere ili košenja bašte. Djeca se, obično, veoma zabavljaju radeći stvari koje odrasli smatraju obavezama.
 • Izvedite porodicu na piknik
  Družite se s djecom igrajući frizbija i fudbala ili ljuljajući se na ljuljaškama. Vašoj djeci će u sjećanju ostati ovo posebno vrijeme koje ste proveli zajedno kao porodica.
 • Pomozite djeci oko zadaće
  Pokažite im da ste istinski zainteresirani za njihovo obrazovanje i život tako što ćete ih pitati o tome šta su radili u školi, te zajedno s njima čitati knjige i raditi projekte i zadatke.
 • Najmanje dva obroka sedmično pojedite zajedno, kao porodica
 • Iskoristite vrijeme koje provedete u vožnji
  Nemojte samo slušati vijesti i zaboraviti da su vaša djeca u autu s vama. Pričajte i šalite se s njima ili zajedno učite ilahije.
 • Ponekad okupajte svoje najmlađe
  Obično su majke te koje kupaju djecu, međutim, vrijeme kupanja je odlična prilika za očeve da se druže sa svojom djecom. Pustite ih da pljuskaju po vodi i igraju se više nego što to uobičavaju s majkom.
 • Naučite svoju djecu kako da uzmu abdest i klanjaju s vama
  Ako ste kod kuće, bolje je da čitava porodica klanja u džematu nego svako zasebno. Djeca veoma vole učiti ezan. Odredite da najmlađe dijete bude menadžer za namaz, da brine o serdžadama, vremenu klanjanja i pozivanju ostalih na namaz.
 • Vodite djecu sa sobom u džamiju
  To je odličan način da s djecom izgradite vezu i kao otac i kao musliman.
 • Budite na raspolaganju svojoj djeci i dajte im do znanja da uvijek mogu računati na vas ako žele o nečemu popričati
  Ako vi ne razgovarate sa svojom djecom, ona će razgovarati s nekim drugim, a to može biti neko neodgovarajući. Dobar način da svoju djecu upoznate kao osobe jeste da ih jedno po jedno izvodite na ručak, razgovor ili neki drugi događaj.
 • Razgovarajte s djetetom, nemojte mu držati pridike
  Pošto otac često preuzima zadatak disciplinovanja djece on lahko može postati samo osoba koja izdaje naređenja, a prestati biti roditelj i prijatelj svog djeteta. Slušajte pažljivo ono što vam djeca pričaju, radije nego da vi samo pričate njima.

Imamo samo jednu priliku da budemo sa svojom djecom prije nego što odrastu. Ako želimo da nas vole i poštuju kad ostarimo, takav odnos trebamo izgraditi dok su oni još mali.

Očevi obično nemaju dovoljno vremena da se posvete svojoj djeci kao majke. Ali ako kvalitetno iskoristimo i ono malo vremena što nam je na raspolaganju, onda postoji šansa da izgradimo čvrstu vezu s našom djecom prije nego što bude prekasno.

Enter content here

Enter content here

Enter content here

Enter supporting content here

IOG