Make your own free website on Tripod.com

Islamska Omladina Gore

Prica br.2

Home
Dawetski materijal
Forum
Kur'an
Hadis
Hutbe
Roditelji i Deca
Pitanja i Odgovori
Goranka - Muslimanka
E-Knjizara - Kutubhana
Teme
Iz Gore
Iz Sveta
Foto Galerija
Knjiga Utisaka
Razno
Kontakt
Linkovi

Islamski Obicaji

s00_cover.jpg

s04_ulazakukucu.jpg

Nakon što klanjalje akšam-namaz, Nizama zela da čita kjiga a njena mama započela peglanje ališta. Neko pokucav, pa otvoriv vrata.

- Es-selamu alejkum! - reče Nedim.

- Alejkumu-s-selam. Kede si ti, sine, du sega?
Zar ja nesum rekla da se za vreme akšam ne sme da se ide po mahalo, praša mati?
Znm be mati alji sme se igralje so drugari i sme culje ka uci ezan pa  sme otišlje da klanjame akšam.Evo pravo od dzamija doidjame - se pravdav Nedim
 
- Aferim! Mlogu dobro dete mi si ti - go pofali mati.

s05_bracnazajednicaidjeca.jpg

BRAČNA ZAJEDNICA I DECA

- Mama, Rejhana mi velji da njena sestra uskoro ce se muzi. Zašto dejke se muzit? - prasuje Nizama.

- Znš, ćerko, so zenjenje i so muzenje se osniva brak - bračna zajednica između muškarci i žene. Bračna zajednica je utemeljena osnovnim izvorima islama, Kur'anom i Hadisom. Allah, dželle šanuhu, rekov vo Kur'an: "Udavajte neudate i ženite neoženjene ...", a Muhammed, 'alejhi-s-selam, brak go svrstav vo svoj sunnet i rekov: "Ko se ne pridržava moga sunneta, on i ne pripada meni."

- A zbog sogo se osniva bračna zajednica? - prasuje Nedim, slušav zborenje svuje majke i sestre.

- Sinko moj, postojit mlogu razlozi za tija. Najkratko, cilj i svrha braka je, da usreći članoj bračne zajednice, zaštiti njihov moral i gim omogući zakonito rađanje deca. Eto, i vije ste plod sretnog braka vašeg babeta i Vaše matere.

s06_radjanjepotomstva.jpg

RAĐANJE POTOMSTVA

- Draga dječico, vije ste najljepši ukrasi ovoga sveta. ka ce i vije, ako Bog da, porastete i postanete roditelji, ce vidjite šo vi značet vaša deca.

- Kaži nam, mama, a je teško biti roditelj - se interesuav Nedim.

- Vidite, golubi muji vi ste lepo porasli, zdravi ste, pametni i jaki. Kad ste se rodile bili ste mala nježna stvorenja koja je trebalo njegovati, podizati i odgajati. Nad vas sme vaš babo i ja sedeljei i dan i noć. Neje lko biti roditelj, ali roditeljski trud uz Božiju pomoć donosi goljema radost i zadovoljstvo.
Vo muslimanska porodica autoritet roditelja posebno se ceni i poštuje, a od dece se traži da bidet poslušne svojim roditeljima.

- Avi bilo drago ka sme rodilji? - sakal da znje Nizama.

- Oko materino, Vaše rađanje za nas predstavljalo izuzetno goljem događaj vo život. Za toja momenat sme se temeljito pripremilje. Sme se Čuvalje od haram , sme pazilji na svuje ponašanje, često sme učilje Kur'an i puno, puno sme učilje dove. Da samo znte koljko je vaš dolazak na svet donesov radost, ljubav i zadovoljstvo, i to ne samo nam nego i bližoj i daljoj rodbini, kao i našem prijateljima i komšijama.

s07_obilazakporodiljeinovor.jpg

OBILAZAK PORODILJE I NOVOROĐENČETA

- Šo se dešava ka će nekua žena rodi dete?

- Postoji pristav muslimanski običaj da rodbina, prijatelji i komšije, poslje porodjaj, doidjaje vo kratka poseta porodilji i novorođenčetu. Vo taja prilika se nosit prigodni daroj za majka. Tija se vo narod vika "Vić". Novorođenčetu se daruje "na čelo". Obično je se tija pare ilji druge vredne daroj (zlatni nakit i slično) i najčešće go stavaje pod glava detetu.

s08_nadijevanjeimena.jpg

NADIJEVANJE IMENA - ZUJENJE

- MaTI, kako ste odabralje i koga ste mi dalje ime?

- ćerko, prve sedum denja obično sum te držala pored sebe vo postelja. Tvoj babo i ja sme dugo razmišljalje za ime. Sme sakalje da bide pravo muslimansko ime so pristalo značanje, ime kuje se lko izgovara, a ne može lko da se krati. I take sme, odabralje najljepše ime za najljepša curicu. A ti se sviđa tebe tvoju ime?

- Mi se sviđa puno, a lepo je ime i mog brata.

- Kane. A znš, sedmI denj nakon tvuje rođenje sme pripremilje  malova porodična svečanost - akiku i nadijevanje - zujenje  imena. Vo taja prilika se sobrala bliža rodbina i prijatelji i uz prisustvo džemaetskog imama obavljen je čin nadijevanja imena vo sklad so islamske propisi.

- Pokazuj mi kako bilo toga. Uh, šo bi sakala da sum bila goljema pa da se  sećam sve tija :).

- Za taja prilika sum te, nakon kpenje, lepo namirisala i obljekla vo nov kompletić so žvte cvećinja. Ka počela svečanost, naš imam-efendija je, učeći Bismillu i tekbir, zev tebe vo naručje,  se  zavrtev prema Kibla i na tvoje desno uho laganim glasom proučiv ezan, a na ljevo ikamet. Nakon toga te viknav  po ime, a poslje proučiv odlomak od Kur'an i progodna dova kua smo mije pratilji so reči "Amin!" Poslje dova imam i prisutneti  zaželjelje s  sve najbolje vo život, a nam ni čestitalje i poželjilje da nam deca bidet sretna i čestita. A se sećaš, take sme uradilje ka sme i tvujemu bratu davalje ime.

s09_akika.jpg

AKIKA - KLANJE KURBANA I DAVANJE SADAKE

- Vo mekteb sme učilje da je akika klanje kurbana kuje se obavlja prilikom davanja imena.

- Da, ukoliko se roditelji vo mogućnost oni će toga zaklati kurban i njegovo meso podijeljit siromašnim muslimanima i muslimankama. Pristalo je toga ošišati dete, i vo težina njegove kosme ilji više, vo zlato ilji vo njegova protuvriednost podeliti sadaku

s11_ishranainjega.jpg

ISHRANA I NJEGA

- Djeco moja, pripremite se za ručak, sofra je postavljena, - majka zovnu Nedima i Nizamu.

- Uh! Kad si mala beba možeš odmah jesti. Čim porasteš, moraš ovo, moraš ono - žali se Nedim.

- Eh, tada je majka morala sve za vas uraditi. Znate, lijep islamski odgoj nalaže da majka prije bebinog dojenja ili uzimanja hrane za bebu prouči Bismilu, a nakon završetka da kaže:"El-hamdu lillah!". Kada se djetetu poslije uzimanja obroka podrigne majka će, također, reći" El-hamdu lillah!" Učiće "Bismillu" kada ga uzima ili spušta iz naručja, kada ga hoće kupati, oblačiti ili uspavljivati. A kad dijete malo poraste, naučiće ga da pri obavljanju ovih radnji samo uči "Bismillu".

- Mama, ti si nama često učila ilahije dok si nas uspavljivala. Zbog čega si to radila ?

- Već se pomalo zaboravlja lijep islamski običaj da se maloj djeci uče ilahije i kaside kao uspavanke. Uz njih se djeca uspavljuju, ali i odgajaju jer su te uspavanke lijepog i poučnog sadržaja. Pored toga, redovno učenje Kur'ana u kući, posebno naglas, kao i učenje dova od strane roditelja doprinosi da porodični život i život potomstva bude sretniji i berićetniji. Ali, dosta je bilo priče! Sofra ne smije čekati - majka je završila razgovor.

s14_odlazaknaspavanje.jpg

ODLAZAK NA SPIJENJE

Nakon što sme klanjalje jacija-namaz...

- Dragi moji, sega je vreme za spijenje. Znte šo trebe da uraditi.

- Nedim, dok ti obljičaš pidžame, opereš zubi i zemeš abdest, ja će  namestim kreveti za spijenje.

- Baš je ubavo da se ima vakva čestita sestra. Sve ti ona spremi.

- E pa nećeš ti tek take da projdeš. Ti si , ako Bog da, utre na red.

Enter content here

Enter content here

Enter content here

Enter supporting content here

IOG