Islamska Omladina Gore

Kako se ponasati prema muzu
Home
Dawetski materijal
Forum
Kur'an
Hadis
Hutbe
Roditelji i Deca
Pitanja i Odgovori
Goranka - Muslimanka
E-Knjizara - Kutubhana
Teme
Iz Gore
Iz Sveta
Foto Galerija
Knjiga Utisaka
Razno
Kontakt
Linkovi

Kako se ponasati prema muzu    
1. Cinite dovu Allahu da ucini vasu udaju i vezu uspjesnim. Sve dobro je od Allaha. Nikada ne zaboravite traziti od Uzvisenog Allaha za blagoslov imanja uspjesnog bracnog zivota,koje pocinje na dunjaluku a zavrsava, Allahovom miloscu - u Dzennetu.


2. Slusajte i pokoravajte se! Pokoravati se muzu, jeste fard! Vas muz jeste vodja u kuci. Podajte mu to pravo i postovanje.

3. Uvijek pokusavajte da uveseljavate svoga muza, kod njega je vas kljuc za Dzennet. Allahov poslanik - sal Allahu alejhi ve sellem - nas je poducio gdje god umre zena a da je njen muz sa njom zadovoljan, treba uci u Dzennet. Zato .. udovoljite mu.


4. Svadja je vatra u kuci. Ugasi je sa jednostavnim 'zao mi je' iako to ne bila tvoja greska. Uzvratite li, samo dodajete drva na vatru. Pogledajte kako ce se slatko zavrsiti svadja,kada iskreno kazete , "Cuj, izvinjavam se. Budimo prijatelji."

5. Zahvaljujte se muzu neprestano na lijepim stvarima koje cini . Zatim mu se zahvalite nanovo. Ovo je jedna od najvaznijih tehnika.

6. Sali se i igraj se sa njim. Tajna muskaraca: traze zenu otvorenog srca i sa smislom za humor. Kao sto je Resul Allah - sal Allahu alejhi ve sellem - rekao Dzabiru, da se ozeni onom, koja ce ga nasmijati i koju ce on nasmijati...

7. Uvijek nosi nakit i oblaci se lijepo u kuci. Od jos ranijih godina, male djevojcice se kite mindjusicama i narukvicama i oblace zgodne haljinice - kao sto je opisano u Kur'anu. Kao supruga, nastavi da nosis nakit koji imas i zgodne haljinice za svoga muza.

8. Preispitaj karakteristike 'Hurul Ajn' i pokusaj da ih imitiras kako ih Kur'an i Sunnet opisuje, kao zene Dzenneta, sa izvjesnim karakteristikama. Tako one nose svilu, imaju krupne crne oci, pjevaju svojim muzevima, itd. Pokusaj to, obuci svilu svome muzu, stavi surmu u oci da ih 'uvecas', i pjevajte im. :-)

9. Kada vas muz dodje domu, pozdravite ga sa velicanstvenim pozdravom. Zamislite, vas muz dolazi kuci u ciste odaje, sjajno obucenoj supruzi, rucak spremljen s velikom paznjom, djeca cista i slatko se smiju cista spavaca soba - kako ce ovo uticati na njegovu ljubav prema tebi? Sada zamislite sta ce uciniti suprotnost.

10. Koristite 'Fitnah' da pridobijete srce svoga supruga . Svaka zena ima ornament s kojim ju je Allah okitio. Koristite ljepotu Allaha - azze ve dzelle - kojom vas je Allah okitio da osvojite srce svoga supruga.

Enter content here

Enter content here

Enter content here

Enter supporting content here

IOG