Islamska Omladina Gore

8.Mart - Dan Zena

Home
Dawetski materijal
Forum
Kur'an
Hadis
Hutbe
Roditelji i Deca
Pitanja i Odgovori
Goranka - Muslimanka
E-Knjizara - Kutubhana
Teme
Iz Gore
Iz Sveta
Foto Galerija
Knjiga Utisaka
Razno
Kontakt
Linkovi

Dali se neko od nas zapitao, kako se i zasto slavi 8.Mart, ako ste postavili ovo pitanje sigurno biste zeleli znati i dali je proslava ovog praznika "od nas" .
 
Evo nekih podataka o tome kako Islam gleda na 8.Mart

klara.jpg

Klara Cetkin, devojačko prezime Ajzner (1857. - 1933.), bila je uticajni nemački socijalistički političar i borac za ženska prava. Do 1917. je bila aktivna u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, a zatim je stupila u Nezavisnu socijal-demokratsku partiju Nemačke (USPD) i njegovom ekstremnom levičarskom krilu, Spartakističkoj ligi - koja je kasnije postala Komunistička partija Nemačke (KPD), koju je ona predstavljala u Rajhstagu tokom Vajmarske Republike od 1920. do 1933.

Cetkinovu je veoma interesovala ženska politika, uključujući borbu za ravnopravnost i pravo glasa za žene. Razvila je socijaldemokratski ženski pokret u Nemačkoj; od 1891. do 1917. pisala je za SPD-ove ženske novine Die Gleichheit (Jednakost). Godine 1907. postaje vođa novoformirane "Ženske kancelarije" u SPD-u. Organizovala je proslavu prvog "Međunarodnog dana žena", 8. marta 1911.

Tokom Prvog svetskog rata, Klara Cetkin je sa Karlom Libknehtom, Rozom Luksemburg i drugim uticajnim političarima iz SPD-a odbacila partijsku politiku Burgfrieden (primirje sa vladom, obećanje o uzdržavanju od svih štrajkova tokom rata). Uz druge antiratne aktivnosti, Cetkinova je ortanizovala međunarodnu žensku antiratnu konferenciju u Berlinu 1915. godine. Zbog antiratnih stavova bila je hapšena nekoliko puta tokom rata.

Takođe je bila član izvršnog komiteta Komunističke internacionale (Kominterna) od 1921. do 1933. Godine

Kada su Adolf Hitler i njegova Nacional-socijalistička nemačka radnička partija preuzeli vlast, Komunistička partija Nemačke je izbačena iz Rajhstaga, nakon požara u Rajhstagu, 1933. Klara Cetkin poslednji put odlazi u egzil, ovoga puta u Sovjetski Savez. Tamo je umrla 20. juna 1933, sa skoro 76 godina. Sahranjena je kod zidina Kremlja u Moskvi

Glavne aktivnosti Klare Cetkin su bile koncentrisane na nekoliko interesanstnih tema, navescemo neke od njih a vi presudite sami o kakvom se ljudskom bicu radi:

Klara Cetkin je bila zagovarac i pozivala sve zene sveta na :

1. "Slobodnu ljubav- So znaci da svaka devojka ili udata zena ima pravo na svoju slobodnu ljubav , to jest da ako u drugog muskarca osim onog zakonskog svog vidi cesticu neke vrste ljubavi ona mu se slobodno moze posvetiti, osetiti njegovu ljubav, dati mu svoju, a da u isto vreme zadrzi vec postojeci brak. Ista stvar vazi i za devjku, ona nemora cuvati svoju nevinost za svog prvog muza i coveka zivota, nevinost je vlastita imovina devojke i zene pa se moze dati svakome za koga se oseti potreba, mlada devojka posvecuje ljubav svom supruzniku ali to neznaci da mu mora dati i nevinost.

2. "Pravo na razvod braka" - Brak kod doticne Klare ne predstavlja nikakvu svetost, brak je proba za pronalazenje srece, pa ako ta proba ne uspe onda bez ikakvog pokusaja ili truda za bolji zivot trebe se razvesti. Pa da praksom razvod braka postane svakidasnjica i sasvim normalna stvar.

3. "Abortus je prava stvar"-Pobacaj kod Klare predstavlja popravljanje nacinjene greske tokom braka ili tokom vanbracnog odnosa. Bez obzira u kom periodu je taj abortus ucunjen, bez obzira na pravo deteta na normalan razvoj i zivot u majcinoj utrubi, bez obzira na Sve.

4."Zene treba da slave 8.Mart" Zenama Sveta, pripada jedna rumena, zarka ruza.

To je doticna Klara Cetkin- I njen doprinos covecanstvu, pa zato bez ikakve predrasude duzni smo da vas posavetujemo i u vezi 8.Marta. Pa kazemo : Ako budete prihvatile da slavite 8.Mart ostacete duzne Klari, nemojte zapostaviti i ostala njena 3 nacela,  na slobodnu ljubav na abortus i na razvod braka. To vam preporucuje Klara Cetkin.

Sta vam Islam preporucuje? I sta Islam u vezi zene kaze?

Islam vam preporucuje i savetuje da budete sto dalje od ovog modernog bidata(novotarije), jer cete se ovim simbolicnim obelezavanjem 8.Marta pribliziti, i proslavi Nove Godine, pa proslavi Bozica pa Proslavi Svetog Djordja (Djurdjevdana), i tako redom cete sve dublje u tami zablude ici. Zar cete se povoditi po reci Klare Cetkin? ostaviti Alaha?.

Islam je priredio veliko pocasno mesto zeni, Islam ne daje za pravo da 8.Marta odneses cvece svojoj majc, zeni ili sestri. Nikako. Islam trazi da njih volis, postujes, pomognes ,oduzis se na pravi nacin. Kada bi muslimani imali mogucnost bili bi duzni da svakog dana donose buket cveca svojim majkama, zenama i sestrama a ne povodom jedne jadne zene Klare, ne povodom njene sugestije samo na taj zalosni 8.Mart. I stime smo zavrsili doneli smo cvece majci, obavili smo svoju moralnu duznost. Ne to je nisko za muslimane, to je veoma nisko.

8.Mart je dan jadnih, nezbrinutih i tuzno ostavljenih zena.

8.Mart je dan, kada ce se gresne duze sinova, muzeva i braci ocistiti buketom ruza

ISLAM NE POZNAJE 8.MART, U ISLAMU JE SVAKI OD 365 DANA, NE 8 MART NEGO JE SVAKI DAN, DAN ZENA.

Islamska Omladina Gore

IOG