Make your own free website on Tripod.com

Islamska Omladina Gore

Nekoliko savjeta za svekrve

Home
Dawetski materijal
Forum
Kur'an
Hadis
Hutbe
Roditelji i Deca
Pitanja i Odgovori
Goranka - Muslimanka
E-Knjizara - Kutubhana
Teme
Iz Gore
Iz Sveta
Foto Galerija
Knjiga Utisaka
Razno
Kontakt
Linkovi

.

Svi smo upoznati sa stereotipom jedne svekrve – osobe koja se obično oslikava kao neko ko voli da se miješa u tuđa posla i neko ko je veoma kritičan. Svekrve su često tema  komedija, horor-filmova, knjiga, ali i u stvarnom životu. Ipak, najčešće su tema viceva.

Svekrva je osoba za koju se smatra da se konstantno miješa u ono što je se ne tiče. Svekrva je osoba za koju se smatra da je sklona ogovaranju. Svekrva! Samo izgovaranje imena za sobom povlači mnogo konotacija! Da li svim svekrvama možemo dodijeliti ovakvu reputaciju? Naravno da ne. Ali, izgleda da ih dovoljan broj igra veoma snažnu ulogu u  braku njihovog sina, što zahtijeva veću pažnju.

Kako biti dobra svekrva... ustvari, postati Supersvekrva?

 • Prema vašoj snahi se ponašajte isto kao da je vaša kćerka        Ono što je najvažnije je da se prema snahi od samog početka ponašate kao da je dio porodice. Ovo će objema pomoći da se povežete i uspostavite drag odnos koji će sigurno trajati. Kad vam dođe u posjetu razgovarajte s njom kao da je vaša. Postanite njen prijatelj i pomagač – neko ko će joj pružiti mir i utjehu i razumijevanje u njenoj borbi sa teškom svakodnevnicom podizanja porodice i održavanja doma.
 • Pazite na ponašanje kad je posjećujete 

Kada odete kod nje u posjetu, ako se izvini zbog nereda, recite joj da niste došli da vidite kuću - već ste došli da vidite nju. Ignorišite svaki nered, on je nevažan. Nakon svega, ona je prijatelj i pomagač svog supruga, odgovorna je za pitanja domaćinstva, fizičko i emotivno dobro, te odgoj djece. 

 • Budite topli

Pomilujte je, zagrlite, šta god vam srce nalaže. Sjetite se da je ona sada i vaša kćerka i nastojte da se tako ponašate prema njoj.

 • Povjeravajte joj se

Činite to kao što bi se jedna majka povjeravala svojoj kćerki.

 • Poštujte je i udjeljujte joj komplimente

Poštujte je i dajte joj to do znanja. Često joj govorite kako vam je drago što je vaš sin oženio baš nju i kako mu je divna supruga. Ako je ona već majka, recite joj kako je divna majka. Nikome nikada ne dosade iskreni komplimenti. Dajite joj komplimente i govorite „Da te Allah nagradi!“ Neka te riječi zamijene nepoštovanje i budu znak kojim iskazujete da cijenite to što joj je za neki postupak bilo potrebno malo vremena i truda.

 • Razmjenjujte poklone i sjetite je se

Dok ste sa njom budite pažljivi, pa ćete opaziti njene želje i ukus. Iznenadite je nekim sitnicama za koje znate da će joj se svidjeti. Voljet će vas zbog vaše pažnje. Kad kupujete poklone, nemojte vašem sinu i unučadima davati nešto spektakularno, a vašoj snahi neku glupost. Nastojte da i za nju potražite nešto kao što to činite za vašu djecu. Sjetite se da joj želite ono što želite i sami sebi.

 • Pitajte je za mišljenje

Nikada nismo prestari da naučimo nove stvari. Cijenit će ako kod vas primijeti stvari koje ste naučili od nje. Pitajte je za njeno mišljenje u određenim situacijama i dajte joj do znanja da cijenite njen savjet. Što češće je pitajte za njen stav i savjet u velikim i malim stvarima. Nije dovoljno da snahe razumiju svekrve. Svekrve moraju snahama dati mogućnost da i one njih shvate. Dijelite znanje i povjeravajte se jedna drugoj što je češće moguće, bez obzira na to ako kažu da se rijetko povjeravaju drugima. Kad kod je to moguće pružite joj priliku da učestvuje u donošenju odluka koje su vezane za porodicu.

 • Razgovarajte s njom

Razgovarajte često, ako  je to moguće. Nađite vremena i razgovarajte sa vašom snahom. Ne napadajte je. Ako zauzmete prijeteći stav nećete biti poštovani. Odnos treba biti prožet uzajamnim poštovanjem, dobrotom, ljubavi i samilošću, te harmonijom između vas dvije.

 • Polahko sa savjetima

Znajte da savjet koji nije tražen, nije koristan i može biti shvaćen kao kritika. Pokušajte da ne dijelite savjete baš cijelo vrijeme, osim ako vas upitaju, iako vam to može teško pasti. Vjerovatno ste dali više nego što ste trebali. Pomozite im da se nose sa odgovornostima sa kojima bi se inače sami teško ili nikako mogli nositi. Pokušajte da dajete podršku i pomažete, a da ne budete naporni. Ponudite podršku, ali nemojte navaljivati. Izbjegavajte da se miješate u njihove relacije i kada god dođe do nesporazuma nemojte zauzimati ničiju stranu.

 • Ne petljajte se

Ništa ne izluđuje snahe više nego kad svekrva želi da zna svaki detalj, svaki trenutak njihovog života. (Šta ste radili? Kod koga ste bili? itd.). Nemojte misliti da imate pravo znati sve o živote vaše djece koja su u braku (s kim se druže, šta rade uvečer, koliko zarađuju, šta im rade prijatelji, itd.). Više će koristiti da ih mudro usmjeravate.

 • Nemojte ismijavati ni kritikovati bez potrebe

Izbjegavajte nadmetanje. Nemojte se natjecati sa vašom snahom. Otvoreno pokažite vašu naklonost. Nemojte vašeg sina kritikovati pred suprugom, niti suprugu pred sinom. Nijednom neće biti drago.

 • Ne tražite mahane

Tražite ono što je dobro u njoj. Nemojte obraćati pažnju na mahane. Niko nije savšen i niko se ne ženi savršenom osobom.

 • Pazite na njena osjećanja

Nastojte da se zanimate za osjećanja vaše snahe. Nemojte je zaobilaziti i samo se zanimati za vašu unučad i sina. Poušajte da pokažete zanimanje i za njeno dobro. Pokušajte joj poklanjati jednaku pažnju i učinite da se osjeća voljenom i željenom. Treba se prema njoj odnositi kao prema ljudskom biću, individui čiji su karakter i osobine, skromnost i dostojanstvo, te njena uloga supruge i majke izvor snage i poštovanja unutar porodice.